Comisia Europeană avertizează Germania că trebuie să acorde șomaj europenilor care nu și-au găsit un loc de muncă, scrie Süddeutsche Zeitung, care a obținut un document al CE transmis Curții Europene de Justiție.
Juriștii Executivului european susțin, în poziția transmisă Curții Europene de Justiție (CJUE), că excluderea europenilor de la ajutoarele sociale nu este conformă cu dreptul comunitar.
Dacă CJUE va fi de acord cu poziția CE, europenii vor avea în viitor mai multe șanse pentru a obține ajutor de șomaj în Germania, chiar și în cazul în care nu își caută un loc de muncă, scrie publicația citată.
Poziția Comisiei a fost transmisă în cazul unei românce de 24 de ani și a fiului său. Cei doi trăiesc din 2010 în Germania. Tânăra a locuit la sora ei în Leipzig unde a studiat timp de 3 ani. Femeia a primit alocație pentru copil și un spor de întreținere, dar în momentul în care a solicitat ajutor de șomaj (Hartz-IV) a fost refuzată. Românca a dat statul german în judecată, dar Tribunalul social din Leipzig a decis, în iulie 2013, să solicite clarificări de la CJUE.
În prezent, statul german nu acordă ajutor de șomaj imigranților care vin în Germania în alte scopuri decât cel al căutării unui loc de muncă.
Comisia cere, însă, Berlinului să acorde un tratament egal tututor cetățenilor din statele membre UE.
Pe de altă parte, politicieni de dreapta au declarat că trebuie restrâns dreptul europenilor la ajutoare sociale.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranții care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimiși rapid în țările de origine.
„Imiganții care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de șomaj), alocația pentru copii și asigurarea de sănătate trebuie trimiși rapid înapoi în țările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.
Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, că muncitorii calificați sunt bineveniți în țara sa, dar a precizat că 46% din românii și bulgarii ajunși în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.
„Institutul pentru piața muncii și cercetare profesională a Agenției Federale pentru Muncă a estimat că în 2014 vor fi până la 180.000 de imigranți din România și Bulgaria, după deschiderea pieței muncii. Există deja strigăte de ajutor în acest sens de mai bine de un an, printre altele de la orașe și comune”, a declarat, într-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creștin-Sociale, aliații din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.
Acesta a mai precizat că trebuie restrâns accesul imigranților la sistemul de asigurări sociale.